Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki na 4-6 porcji: 2 mniejsze bakłażany, 4 średnie ziemniaki, 60 dag mięsa mielonego mieszanego, 1 cebula, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, po 2 łyżki mąki pszennej i masła, 500 ml mleka, 2 jajka, 15 dag startego żółtego sera, po 1 łyżeczce suszonego cząbru i tymianku, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, sól, czarny pieprz, 3 łyżki oliwy

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki na 4-5 porcji: 1 tuszka królika (ok. 1 kg) albo 4 podudzia kurczaka, 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 2 obrane ząbki czosnku, 5-6 suszonych grzybków, 100 ml białego wytrawnego wina, 10 dag masła, 50 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka tymianku, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka majeranku qszczypiorek i czerwona papryka do dekoracji

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki: 4 udka z gęsi (mogą być także piersi) ● sól ● pieprz ● suszony majeranek ● gałązki świeżego tymianku. Jako dodatek: pyzy ziemniaczane. Jarzynka: ● mała główka czerwonej kapusty ● 2 łyżki octu winnego ● łyżka oleju ● 2 łyżki miodu ● czerwona cebula ● sól ● pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 13 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki: kaczka – tuszka 1,7 kg, gruszka, 3 jabłka, 3/4 szklanki suszonych śliwek, 2 cebule, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 13 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki: 4 kacze nóżki ze skórą, 1/2 główki czerwonej kapusty, 2 łyżki miodu, 2 szklanki soku pomarańczowego, 2 łyżki octu z czerwonego wina, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 9 grudnia 2016 (14:00)

    Składniki na 6 porcji: 1,2 kg cielęciny (ew. filetu z piersi indyka), ok. 25 dag zielonej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 8 dag żółtego sera, olej przyprawy: świeżo mielony kolorowy pieprz, sól morska, przyprawa do cielęciny

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 8 grudnia 2016 (15:00)

    Składniki: na 4 porcje: 8 udek, sól, pieprz, czerwona cebula, biała cebula, 10 dag słoniny, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek. Kapusta: cebula, 5 łyżek oliwy, 60 dag kiszonej kapusty czerwonej, cukier, ocet, pół szklanki kompotu z jarzębiny, 2 łyżki mąki, kminek. Knedle: 80 dag ziemniaków, 10 dag pokrojonego w kostkę boczku, 25 dag kaszy manny, 2 jajka, sucha bułka.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 1 grudnia 2016 (13:05)

    Składniki na 10 porcji: • sprawiona kaczka (ok. 3 kg) • kilogram kwaśnych jabłek (np. szara reneta) • 10 suszonych śliwek • 10 dag migdałów • suszony majeranek • 2 ząbki czosnku • przyprawa ziołowa • sól • pieprz • olej.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 30 listopada 2016 (13:05)

    Składniki na 4-5 porcji: ozorek: 1 mały ozorek wołowy, po 2 listki laurowe, obrane ząbki czosnku, ziela angielskie qskórka z 1/2 cytryny,1 łyżeczka soli, 1 marchew, 1 cebula, 1 seler, 1 por; sałatka: 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szkl. mrożonego groszku, 1 ogórek kwaszony, 2 plastry boczku; sos: 3-4 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1 cebulka, sól, pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 25 listopada 2016 (13:05)

    Składniki:  2 gęsie udka (może być też pierś), łyżka mąki, cebula,  ząbek czosnku, 2 łyżki roztopionego gęsiego tłuszczu, mała czerwona kapusta, 2 kwaśne jabłka, pół szklanki wytrawnego wina lub 1-2 łyżki octu winnego, sól, cukier. Paluszki ziemniaczane:  około kilograma ugotowanych ziemniaków, 2 jajka , 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa (do smaku),  sól, pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0