Reklama
  • Czwartek, 5 stycznia (15:00)

    Aksamitny pasztet z gęsi z ziołami

Składniki na 20 porcji: 1 gęś (ok. 4 kg), 1 kg kurzej wątróbki, 60 dag surowego boczku, 8 dużych marchewek, 2 pietruszki (korzeń), 25 dag selera (korzeń), 2 cebule, 25 dag jabłek (szara reneta), 4 czerstwe kajzerki, 6 jajek, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, gałka muszkatołowa, olej lub smalec i bułka tarta do formy.

1. Gęś oczyścić, podzielić na kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą (5 l), dodać 5 liści laurowych, 10 sztuk ziela angielskiego, obrane warzywa, opalone cebule, doprawić, gotować 2 godz.

2. Boczek zemleć, łyżkę masy wysmażyć. Na tłuszczu obsmażyć wątróbkę, dodać obrane i pokrojone jabłka, wystudzić.

Reklama

3. Wywar przecedzić. W 1/2 l namoczyć kajzerki. Gęsinę oddzielić od kości, zemleć z odciśniętymi bułkami, ugotowanymi warzywami i wątróbką, wymieszać z surowym boczkiem i jajkami, przyprawić. Masę przełożyć do keksówek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych tartą bułką. Piec 1 godz. w 180ºC.

Przygotowanie: ok. 200 minut

Nasza rada

Wątróbkę przed smażeniem dokładnie oczyść z błon. Warto też moczyć ją przez godzinę w mleku, będzie delikatna w smaku.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.