Reklama
  • Piątek, 7 października 2011 (12:47)

    Arabska zupa z soczewicy z cynamonem

Odrobina egzotyki.

Zdjęcie

Arabska zupa z soczewicy /Smacznego
Arabska zupa z soczewicy
/Smacznego

Składniki:

- pęczek włoszczyzny,

- sól,

Reklama

- kawałek cynamonu,

- 450 g udźca jagnięcego,

- 200 g soczewicy,

- 400 g ziemniaków,

- 300 g marchewki,

- mała papryczka chili,

- kminek,

- 2 gałązki mięty,

- łyżka miodu

Przygotowanie:

Włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę i ugotować w 2 litrach wody. Dodać sól i cynamon. Włożyć mięso i gotować 2 godziny pod przykryciem. Soczewicę namoczyć (przez 1 godzinę), ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki. Mięso wyjąć, zupę przecedzić, uzupełnić wodą do 1,5 l. Zagotować i dodać soczewicę. Gotować jeszcze 30 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodać ziemniaki i marchewkę. Doprawić pokrojonym w krążki chili i kminkiem. Dodać miód, ewentualnie dosolić. Podawać posypaną pokrojonymi w paseczki listkami mięty.

Czas przygotowania: 195 minut

Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: • sprawiona kaczka (ok. 3 kg) • kilogram kwaśnych jabłek (np. szara reneta) • 10 suszonych śliwek • 10 dag migdałów • suszony majeranek • 2 ząbki czosnku • przyprawa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.