Reklama
  • Środa, 4 stycznia (14:05)

    Chrupiąca gęś z jabłkami

Składniki na 8 porcji : 1 sprawiona gęś (4,5-4,7 kg), 4 cebule, 4 jabłka, po 2 gałązki mięty i tymianku, 4 jagody jałowca, 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, pieprz, cukier.

Reklama

1. Nadzienie: cebule obierz, posiekaj. Jabłka pokrój na cząstki, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Gałązki ziół opłucz, osusz. Ziarenka czarnego pieprzu i jagody jałowca utłucz w moździerzu.

2. Jabłka i cebule wymieszaj z gałązkami tymianku oraz mięty. Dodaj pieprz, jałowiec, łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru, wymieszaj. Gęś dokładnie umyj, natrzyj solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Napełnij farszem. Otwór zepnij wykałaczkami, nóżki zwiąż. Piekarnik rozgrzej do temp. 100 st.

3. Tuszkę ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 7 godzin. Od czasu do czasu gęś polewaj sosem z dna brytfanki. Wymieszaj 100 ml wody z 1 łyżką soli. Tuszkę przełóż na ruszt, ponownie wsuń do piekarnika, pod spód włóż blachę.

Zwiększ temperaturę do 175 st. Gęś piecz jeszcze 50-60 mi- nut. Co 15 minut tuszkę smaruj posoloną wodą. Jako dodatek do gęsi możesz serwować pieczone jabłka z bakaliowym nadzieniem.

Przygotowanie ok. 8 godzin i 45 minut. 1 porcja 890 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 8 sznycli z indyka (po 8–10 dag każdy), 8 łyżeczek bazyliowego pesto, 16 cieniutkich plasterków salami, 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.