Reklama
  • Czwartek, 16 lutego (10:00)

    Cielęcina z szalotkami i fasolką

Składniki:  1 czerwona kapusta (około 1 kg), 2 cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 4 liście laurowe,1 łyżeczka jagód jałowca, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, 250 ml czerwonego wina, 250 ml soku jabłkowego, 3-4 łyżki czerwonego octu winnego, sól, 200 g galaretki z czerwonych porzeczek , 100 g świeżych lub mrożonych żurawin, 200 g obgotowanych kasztanów, 2 łyżki syropu klonowego, 5 goździków

Przygotowanie: 1. Umyj kapustę i wytnij rdzeń. Pokrój ją w cienkie paseczki.

Reklama

2. Obierz i posiekaj cebule.

3. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć cebule. Podsmażaj je na małym ogniu przez około 5 minut, aż się zeszklą.

4. Dodaj kapustę, liście laurowe, jagody jałowca, ziele angielskie oraz goździki.

5. Obierz, a potem przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i dodaj do kapusty. Wlej wino i sok jabłkowy, dopraw do smaku octem i solą. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj nieco ponad godzinę.

6. Na kwadrans przed końcem gotowania dodaj żurawinę i podgotowane kasztany. Wlej galaretkę oraz syrop klonowy. Wszystko jeszcze przez chwilę podduś.

7. Dopraw kapustę do smaku solą i w razie potrzeby octem winnym.

Czas: ok. 2 godz. Poziom: średni, porcje: 8, ilość kalorii: 360 kcal/porcja.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 8 sznycli z indyka (po 8–10 dag każdy), 8 łyżeczek bazyliowego pesto, 16 cieniutkich plasterków salami, 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.