Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Delikates z jagnięciną

Składniki na 4-6 porcji: 60 dag sypkich ziemniaków, 50 dag mielonej jagnięciny lub wieprzowiny, 2 marchewki, 1 szkl. mrożonego groszku, 1 cebula, 1 szkl. ciemnego piwa, 2 łyżki masła, 100 ml mleka, 4 łyżki pokruszonego sera typu feta, 1/2 łyżeczki cukru, 3 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego, mielona ostra papryka, sól, pieprz, olej

Reklama

1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Ugnieć je. Dodaj masło, mleko i fetę. Dokładnie wymieszaj.

2. Mięso podsmaż na oleju, najlepiej partiami, żeby się zrumieniło, a nie poddusiło. Dopraw papryką. Przełóż do miseczki, odstaw.

3. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na tej samej patelni, wsyp tymianek i cukier. Marchewki oczyść, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, zalej piwem, przykryj i duś 20 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodaj mięso i zamrożony groszek. Zmniejsz ogień, duś 5 minut. Przypraw.

4. Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Przykryj ziemniakami. Na wierzchu zrób widelcem wzór kratki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30 minut pod przykryciem. Zdejmij je i piecz, aż wierzch się zrumieni. Podawaj po ok. 15 min, (w tym czasie danie stężeje).

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto ziemniaczane: 10 dużych surowych ziemniaków • 3 duże ugotowane ziemniaki sól • pieprz. Farsz mięsny: 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (surowe, gotowane lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.