-
Środa, 1 lutego 2017 (08:05)
Delikatny królik w warzywach
Składniki : 1 tuszka królika (1300 g) 3 marchewki 2 cebule 1 pietruszka 1 seler 100 g masła 150 ml bulionu warzywnego jałowiec na marynatę: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 1 łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek majeranek sól pieprz .
Przygotowanie: 1. Królika dokładnie umyj, osusz, a następnie podziel na niewielkie porcje. Składniki na marynatę połącz, np. miksując i natrzyj nią starannie królika. Przykryj mięso i włóż je do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełóż do brytfanki.
2. Umyj i obierz marchewki, pietruszkę i seler. Obierz z łupin cebulę i pokrój ją w półplasterki. Obłóż warzywami królika, dodaj kilka ziaren jałowca. Na wierzchu rozłóż pokrojone masło. Włóż to do rozgrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temperaturze 200 st. C.
3. Kawałki mięsa obróć na drugą stronę. Podlej bulionem warzywnym. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C, a następnie zdejmij pokrywkę, aby mięso ładnie się zrumieniło. Piecz jeszcze ok. 1,5 godziny do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewaj je sosem, który się wytworzył.
4. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Przepis tygodnia

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 8 sznycli z indyka (po 8–10 dag każdy), 8 łyżeczek bazyliowego pesto, 16 cieniutkich plasterków salami, 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub... więcej
Twój komentarz może być pierwszy