Reklama
  • Środa, 1 lutego (08:05)

    Delikatny królik w warzywach

Składniki :  1 tuszka królika (1300 g)  3 marchewki  2 cebule  1 pietruszka  1 seler  100 g masła  150 ml bulionu warzywnego   jałowiec  na marynatę: 1 łyżka miodu  1 łyżka musztardy  1 łyżka octu jabłkowego  1 ząbek czosnku  3 łyżki oliwy z oliwek  majeranek   sól  pieprz .

Reklama

Przygotowanie: 1. Królika dokładnie umyj, osusz, a następnie podziel na niewielkie porcje. Składniki na marynatę połącz, np. miksując i natrzyj nią starannie królika. Przykryj mięso i włóż je do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso przełóż do brytfanki.

2. Umyj i obierz marchewki, pietruszkę i seler. Obierz z łupin cebulę i pokrój ją w półplasterki. Obłóż warzywami królika, dodaj kilka ziaren jałowca. Na wierzchu rozłóż pokrojone masło. Włóż to do rozgrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 20 minut w temperaturze 200 st. C.

3. Kawałki mięsa obróć na drugą stronę. Podlej bulionem warzywnym. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C, a następnie zdejmij pokrywkę, aby mięso ładnie się zrumieniło. Piecz jeszcze ok. 1,5 godziny do miękkości mięsa. Od czasu do czasu podlewaj je sosem, który się wytworzył.

4. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.

Przepis tygodnia

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto ziemniaczane: 10 dużych surowych ziemniaków • 3 duże ugotowane ziemniaki sól • pieprz. Farsz mięsny: 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (surowe, gotowane lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.