Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Drobiowe roladki na sposób włoski

Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 8 sznycli z indyka (po 8–10 dag każdy), 8 łyżeczek bazyliowego pesto, 16 cieniutkich plasterków salami, 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego, 100 ml śmietany kremówki, 200 ml białego wytrawnego wina, 20 dag mrożonego zielonego groszku, 10 dag drobno startego sera typu parmezan, 3 łyżki sera mascarpone, 5 dag rukoli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 5 łyżek oleju, sól, pieprz mielony

1. Sznycle opłucz, osusz. Każdy przykryj kawałkiem folii spożywczej i rozbij, najlepiej uderzając płaskim dnem rondelka. Przypraw je solą i pieprzem. Z jednej strony posmaruj pesto i rozłóż plasterki samlami.

Reklama

2. Sznyce zwiń w ciasne roladki, zepnij wykałaczkami lub zwiąż nitką. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Obsmaż roladki. Podlej je 1/2 szkl. bulionu, dodaj śmietanę i duś 30 min (na wolnym ogniu, pod przykryciem).

3. Na drugiej patelni rozgrzej resztę oleju. Zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj ryż, chwilę smaż i wlej wino. Gdy ziarenka je wchłoną, gotuj ryż 30 min, dolewając co jakiś czas bulion. Groszek ugotuj w posolonej wodzie, odcedź.

4. Groszek i połowę rukoli wsyp do ugotowanego ryżu. Dodaj starty ser i mascarpone. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. 1/2 szkl. sosu z roladek zagęść mąką rozrobioną w odrobinie wody. Risotto podaj z roladkami, polej sosem, posyp rukolą.

Pomysły na nadzienie

Przygotowane według przepisu wyżej roladki drobiowe za każdym razem mogą smakować inaczej! A to za sprawą dodatków, które wykorzystasz do nadzienia. Wypróbuj nasze sprawdzone receptury.

Cukiniowe. 1 umytą cukinię zetrzyj grubo na tarce. Odciśnij sok. Miąższ wymieszaj z 10 dag rozg niecionej widelcem fety. Przypraw 1 obranym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Dodaj 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki. Posmaruj tym mięso, zwiń roladki.

Serowo-pomidorowe. Posiekaj 10 dag sera mozzarella oraz 8 połówek suszonych pomidorów z zalewy. Przypraw solą, pieprzem oraz bazylią. Nałóż na kotlety, zwiń roladki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 2 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, sól, 2 cebule, 1 cukinia, 1 żółta papryka, olej, pieprz, 2 pomidory, suszone zioła prowansalskie, świeża bazylia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.