Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca (15:05)

    Filety z piersi kaczki z sałatką z buraczków

Składniki: 25 dag marchewki, 75 dag buraków ćwikłowych, 2 pomarańcze, 4 łyżki soku z cytryny, 1-1,5 łyżeczki cukru, sól, czarny pieprz, 5 łyżek oleju, 4 małe filety z piersi kaczki, 20 dag kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu, pieprz kajeński, 1 pszenny tost, 8 gałązek natki pietruszki.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 60 minut

1. Marchew obrać, grubo zetrzeć na tarce. Buraki obrać, grubo zetrzeć na tarce. Pomarańcze obrać, dokładnie usunąć białą skórkę, nożem powycinać cząstki miąższu, a z resztek owoców wycisnąć do miseczki sok.

Sok pomarańczowy wymieszać z sokiem cytrynowym, doprawić solą, czarnym pieprzem i cukrem. Dolać 2 łyżki oleju i ubić na dressing (sos).

2. Cząstki pomarańczy wymieszać ze startą marchwią i burakami. Polać przygotowanym dressingiem, delikatnie przemieszać.

3. Filety z kaczki opłukać, osuszyć. Mięso oddzielić od skóry, a następnie pokroić ją w paseczki. Filety posypać solą i czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostały olej. Włożyć mięso. Usmażyć je na dużym płomieniu na rumiano z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Tłuszcz zachować. Naczynie z filetami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 20 minut.

4. Majonez wymieszać ze śmietaną. Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem kajeńskim. Tost pokruszyć, zrumienić razem z paseczkami skórki z filetów kaczych na tłuszczu ze smażenia mięsa. Natkę opłukać, posiekać, wymieszać ze zrumienionymi okruszkami chleba.

Filety wyjąć z piekarnika, pokroić w plasterki. Ułożyć razem z sałatką na talerzach. Posypać mieszanką chleba, natki i skórki z kaczki. Podawać z sosem majonezowym.

Życie na gorąco
Więcej na temat:filety | sok | z | majonez | kaczki | Piersi

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • 70 dag mielonej jagnięciny • po łyżeczce kurkumy, mielonych nasion kolendry i płatków chili • sól • pieprz • 3 ząbki czosnku • duża czerwona cebula • oliwa. Sos: • 35... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.