Reklama
  • Środa, 25 września 2013 (12:07)

    Gęś nadziewana suszonymi owocami

Składniki: gęś (3-4 kg) • majeranek • 4 ząbki czosnku • 6 jabłek • 100 g suszo nych moreli • 50 g rodzynek • 2 łyżki białego wina • łyżeczka cynamonu • 2 łyżki miodu • sól • pieprz.

Przygotowanie:

1. Utrzyj posiekany czosnek z solą oraz pieprzem. Natrzyj dokładnie mięso na zewnątrz oraz w środku. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Reklama

2. Zalej białym winem morele i rodzynki. Zostaw na 10 minut. Pokrój jabłka na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Wymieszaj z zamarynowanymi i pokrojonymi morelami i rodzynkami.

Dodaj majeranek, cynamon, szczyptę soli oraz 2 łyżki miodu. Starannie wymieszaj i napełnij gęś bakaliami. Zszyj otwór. Przełóż do brytfanny.

3. Rozgrzej piekarnik do 200-220 st. C. Wstaw brytfannę i piecz gęś przez 3 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj bardzo często sosem, który wytopi się z mięsa.

Jak to zrobić?

Czas pieczenia: Drób włóż na tydzień do zamrażalnika. Przemrożone mięso jest bardziej kruche. Gęś będzie bardziej soczysta, jeśli upieczesz ją w foliowym rękawie. Aromat zapewnią jej umieszczone w folii gałązki rozmarynu i tymianku.

Olivia
Więcej na temat:gęś

Zobacz również

  • Królik nadziewany śliwkami

    Składniki: tuszka królika, litr maślanki, sól, 30 dag śliwek bez pestek, cytryna, 3 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, pieprz, 4 łyżki masła, zioła, sos serowo-czosnkowy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.