Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (13:05)

    Gęś pieczona z jabłkami i żurawiną

Skład na 8 porcji: ● ok. 3-kilogramowa gęś świeża lub mrożona ● 2 jabłka ● 50 g suszonej żurawiny ● 3 łyżeczki suszonego tymianku ● 3 łyżeczki suszonego majeranku ● 2 ząbki czosnku ● sól i pieprz do smaku ● szklanka soku jabłkowego

Czas przygotowania 230 minut. Cena porcji ok. 4,90 zł

1. Gęś dokładnie myjemy na zewnątrz i w środku, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy, także wewnątrz, pieprzem, majerankiem i solą. Odstawiamy na kilka minut, aby mięso przeszło przyprawami.

Reklama

2. Namoczoną żurawinę odcedzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na kawałki i dodajemy do nich żurawinę, suszony tymianek, przepuszczony przez praskę czosnek, odrobinę soli, mieszamy. Nadziewamy masą gęś i układamy ją w brytfannie. Podlewamy sokiem jabłkowym.

Pieczemy w 220ºC ok. 90 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy kolejne 90 minut. Co kilkanaście minut polewamy gęsinę sosem z tłuszczu i soku jabłkowego. Upieczoną dzielimy na porcje i podajemy z jabłkami i żurawiną.

Wartość odżywcza porcji 641 kcal Białko 53 g/Tłuszcz 46 g/Węglowodany 18 g.

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 70 dag mielonej cielęciny ● cebula ● jajko ● łyżeczka otrębów owsianych ● bułka tarta ● sól ● pieprz ● 2 pomidory ● 2 długie ogórki ● 1,5 kg ziemniaków ● szczypiorek ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.