Reklama
  • Piątek, 23 grudnia 2016 (08:05)

    Gęś z chrupiącą skórką

Składniki:  1 wypatroszona gęś (ok. 4,5 kg)  1 łyżka soli morskiej  1 torebka przyprawy korzennej   1 opakowanie goździków (10 g)  5 suszonych śliwek  700 g mandarynek  50 g masła .

Reklama

Przygotowanie:

1. Natrzyj gęś solą morską, a potem przyprawą korzenną.

2. Zetrzyj skórkę z 3 mandarynek i natrzyj nią gęś.

3. Do środka włóż suszone śliwki oraz obrane ze skórki mandarynki plus dwie mandarynki z powtykanymi w skórkę goździkami. Resztę owoców też nabij goździkami i zachowaj na później.

4. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Roztop masło i pędzelkiem posmaruj gęś.

5. Na dno naczynia żaroodpornego połóż kratkę metalową. Ułóż gęś.

6. Piecz ją 40 minut, przewróć na drugą stronę i znów piecz 40 minut.

7. Wylej gorący tłuszcz z naczynia. Połóż gęś piersiami do góry i piecz jeszcze przez ponad półtorej godziny.

Dodaj mandarynki. Wyjmij owoce z gęsi. Podawaj z sosem śliwkowym lub korzennym.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● 1,5 kg mostka cielęcego ● 30 dag mielonej cielęciny ● 5 dag wędzonego boczku ● 10 dag ozorka ● 5 dag szynki ● sól ● pieprz ● cebula ● smalec więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.