Reklama
  • Piątek, 25 listopada 2016 (13:05)

    Gęś z kapustą i paluszkami

Składniki:  2 gęsie udka (może być też pierś), łyżka mąki, cebula,  ząbek czosnku, 2 łyżki roztopionego gęsiego tłuszczu, mała czerwona kapusta, 2 kwaśne jabłka, pół szklanki wytrawnego wina lub 1-2 łyżki octu winnego, sól, cukier. Paluszki ziemniaczane:  około kilograma ugotowanych ziemniaków, 2 jajka , 2 łyżki masła, gałka muszkatołowa (do smaku),  sól, pieprz

Reklama

1. Udka dzielę na części, posypuję solą i mąką, rumienię na rozgrzanym tłuszczu. Siekam drobno cebulę i czosnek, dodaję do mięsa. Szklę.

2. Szatkuję kapustę, zaprawiam winem lub octem i duszę. Pod koniec dodaję jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Doprawiam solą i cukrem.

3. Na przygotowanej kapuście układam mięso i duszę tak długo, aż kapusta oraz gęsina zmiękną.

4. Ugotowane ziemniaki mielę, dodaję jajko, żółtko i masło. Doprawiam solą, pieprzem i gałką. Wyrabiam. Wyciskam masę rękawem cukierniczym na wyłożoną pergaminem blaszkę, formując paluszki. Smaruję roztrzepanym białkiem. Wstawiam do nagrzanego do 200ºC piekarnika na 20 minut.

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 2 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, sól, 2 cebule, 1 cukinia, 1 żółta papryka, olej, pieprz, 2 pomidory, suszone zioła prowansalskie, świeża bazylia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.