Reklama
  • Czwartek, 5 stycznia (15:00)

    Gęś z modrą kapustą

Składniki na 6-8 porcji: 1 gęś bez podrobów i szyi, 1,5 kg jabłek szara reneta, 1/2 główki czosnku, sól (1 łyżeczka na 1 kg mięsa), majeranek, olej do formy. Kapusta: 1 główka czerwonej kapusty, 1 duża cebula, 1 kwaśne jabłko , 10 dag wędzonego boczku, sól, pieprz, cukier, ocet.

Reklama

1. Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą i 4 łyżkami majeranku. Gęś umyć, natrzeć w środku i z wierzchu, wstawić na noc do lodówki.

2. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki. Nadziać nimi gęś, otwór spiąć wykałaczkami. Gęś włożyć brzuchem do dołu do wysmarowanej brytfanny, przykryć, piec 30 min w temp. 200ºC, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec gęś do miękkości (ok. 50 min na każdy kilogram). Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywę.

3. Kapustę umyć, poszatkować, zalać osolonym wrzątkiem, gotować do miękkości, odcedzić. Boczek podsmażyć z posiekaną cebulą, dodać pokrojone w kostkę jabłko i kapustę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem.

Przygotowanie: ok. 260 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● 1,5 kg mostka cielęcego ● 30 dag mielonej cielęciny ● 5 dag wędzonego boczku ● 10 dag ozorka ● 5 dag szynki ● sól ● pieprz ● cebula ● smalec więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.