Reklama
  • Poniedziałek, 23 stycznia (11:00)

    Gęś zapiekana pod ciastem francuskim

Składniki dla 4 osób: 50 dag gęsi • 2 marchewki • por • cebula • pietruszka • 1/2 pęczka koperku • 200 ml śmietany 18 proc. • szklanka wywaru • łyżka mąki • przyprawa do drobiu • 2 łyżki masła • 10 brukselek • gotowe ciasto francuskie • sól • pieprz.

1 Gęś oczyść z błon i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozpuść masło i usmaż mięso. Marchewki i pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Pora i cebulę posiekaj drobno. Dodaj warzywa do mięsa, zalej wywarem, dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

2 Dodaj mąkę, śmietanę oraz koperek i gotuj jeszcze 5 minut. W osobnym garnku ugotuj brukselkę, odcedź.

Reklama

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wyłóż ciastem francuskim, przełóż potrawkę i brukselkę. Całość zasłoń szczelnie ciastem, ponakłuwaj z góry widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje ● 4 ozorki cielęce ● włoszczyzna ● pieprz ● ziele angielskie ● 3 goździki ● sól ● pieprz ● 2 łyżki masła ● 3 łyżki mąki ● łyżka miodu ● pół łyżeczki przyprawy do pierników ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.