Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:07)

    Gęsie piersi z owocami

Składniki: 3 szalotki, 25 dag śliwek, zioła, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 dag masła, 100 ml wytrawnego czerwonego wina, pieprz, 300 ml bulionu, sól, 60 dag gęsich piersi

1. Szalotki obierz, poszatkuj drobno. Umyte śliwki wypestkuj. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż szalotki na jasnozłoty kolor, dodaj śliwki oraz 3 łyżki cukru. Smaż całość, mieszając, około 2 min. Wlej czerwone wino i bulion. Duś, aż owoce zmiękną, a sos zgęstnieje.

2. Piersi opłucz, osusz, podziel na porcje. Ułóż na suchej rozgrzanej patelni skórką do dołu, obsmaż na rumiano. Przełóż na drugą stronę i również smaż na złoty kolor. Posyp solą oraz pieprzem do smaku.

Reklama

3. Mięso przełóż do brytfanki. Piecz 60 min w 160 st. Na 10 min przed końcem pieczenia dodaj do mięsa przygotowany wcześniej sos śliwkowy. Danie ozdób ziołami.

Porcja – 690 kcal, cena 5,90 zł, 4 porcje czas ok. 140 min.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.