Reklama
  • Czwartek, 23 lutego (15:00)

    Gęsie udka pieczone z jabłkami

Składniki: 1 marchewka, 3 cebule, 6 udek gęsi, sól mielony czarny pieprz, 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, 3 małe jabłka, 2 łyżki masła, 8 gałązek tymianku, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki dżemu jabłkowego

Przygotowanie: ok. 3 godzin.

1. Marchewkę obrać, opłukać, przekroić na pół. Obrać jedną cebulę i przekroić ją na pół. Zagotować 1-1,5 litra wody. Włożyć do niej opłukane udka, marchewkę i cebulę. Wodę posolić. Wrzucić liść laurowy i ziarenka pieprzu. Mięso gotować pod przykryciem 60-75 minut.

Reklama

2. Wywar zachować, udka wyjąć z garnka, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze lekko posolić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować posoloną wodą – aby skórka była chrupiąca i złocista.

3. Pozostałe cebule obrać, pokroić w plasterki. Jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć na nim cebule i jabłka. Dołożyć je do mięsa około 15 minut przed wyjęciem z piekarnika. Tymianek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, trochę zostawić do dekoracji, od reszty gałązek oderwać listki. Gotowe udka wyjąć z brytfanki, trzymać w cieple, by nie wystygły.

4. Sos z dna naczynia przecedzić, wymieszać z 300 ml odłożonego wywaru. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotować. Sos połączyć z dżemem jabłkowym. Doprawić solą i pieprzem. Udka gęsi obłożyć pieczonymi jabłkami. Podawać z przygotowanym sosem. Udekorować tymiankiem.

Porcja: 610 kcal.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie gotowego puree ziemniaczanego, 10 dag chorizo (lub innej cienkiej suchej kiełbasy), 1 puszka kukurydzy z fasolą, 1/2 żółtej papryki, 1/2 pęczka natki pietruszki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.