Reklama
  • Poniedziałek, 9 stycznia (14:00)

    Gęsie udka w sosie pieczeniowo-owocowym

Składniki: 4 udka gęsi (po ok. 35 dag), sól, pieprz, 1 główka włoskiej kapusty, 1 mały owoc mango, 2 pomarańcze, 1 opakowanie szafranu, 25 dag białego ryżu, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 4-5 gwiazdek anyżu, gałka muszkatołowa, 400 ml bulionu drobiowego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, natka pietruszki do dekoracji.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 135 minut

1. Udka gęsi umyć, wytrzeć do sucha, poprószyć pieprzem i solą. Ułożyć je w brytfance. Podlać 250 ml wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu podlewać sosem z dna brytfanki.

2. Kapustę włoską oczyścić, wyciąć głąb, liście poszatkować. Mango obrać, miąższ odciąć od pestki i pokroić, kosteczkę. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, obrać ze skórki, dokładnie usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu powycinać ładne fileciki. Wymieszać je z kostkami mango i odłożyć na bok.

3. Ryż gotować z szafranem przez 20 minut w 500 ml posolonej wody. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dołożyć kapustę. Podlać 100 ml wody. Dodać anyż, gotować około 10 minut pod przykryciem. Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

4. Upieczone udka wyjąć z brytfanki. Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dolać bulion. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu i gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Dołożyć mango i pomarańcze. Wymieszać.

5. Udka podawać z kapustą anyżową, szafranowym ryżem oraz sosem z pomarańczami i mango. Udekorować natką pietruszki.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag kaszy jaglanej, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 600 ml bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 7 dag startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.