Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (13:05)

    Gulasz z gęsi

Skład na 4 porcje: ● 2 gęsie udka ● ok. 1 kg gęsich szyjek i skrzydełek ● 1/4 selera ● 5 marchewek ● 4 cebule ● nieduży por ● 2 liście laurowe ● 1/2 niedużej kapusty ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● olej do smażenia ● sól i pieprz do smaku ● majeranek ● łyżka mąki

Czas przygotowania 150 minut. Cena porcji ok. 6,10 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 610 kcal Białko 68 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 22 g.

1. Obrane 2 cebule, 2 marchewki i seler kroimy na kawałki, a umyty por w krążki. Myjemy gęsie szyjki i skrzydełka. Warzywa i mięso przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe, pieprz i sól. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 minut. Rosół odcedzamy przez sito.

2. Kapustę siekamy w cienkie paski. Obrane pozostałe cebule kroimy w drobną kostkę, a marchewki w ukośne plasterki. Gęsie udka przekrawamy na pół, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i solą.

3. W garnku rozgrzewamy olej, smażymy udka na jasnozłoty kolor i przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy kapustę, cebulę i marchew, mieszamy. Na warzywach układamy udka, zalewamy rosołem i gotujemy ok. 60 minut. Pod koniec zaprawiamy zasmażką z mąki i oleju, mieszamy. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Ciasto ziemniaczane: 10 dużych surowych ziemniaków • 3 duże ugotowane ziemniaki sól • pieprz. Farsz mięsny: 70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (surowe, gotowane lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.