Reklama
  • Czwartek, 10 listopada 2016 (15:00)

    Gulasz z kaczki i ziemniaków

Składniki: 2 łyżki oliwy, po 4 nogi i skrzydełka kaczki (pokrojone na mniejsze części), mała cebula, posiekana, 4 ząbki czosnku, zmiażdżone, ostra papryczka chilli (bez pestek), posiekana, 2 szklanki bulionu drobiowego, 1/4 szklanki ciemnego piwa, szklanka świeżej kolendry, 8 sałatkowych ziemniaków, obranych i pokrojonych na połówki, sól, pieprz.

1. Rozgrzej oliwę w dużym rondlu i podsmaż na złoto części kaczki (3-5 minut). Odłóż mięso na bok, wrzuć cebulę i podduś ją na małym ogniu (10 minut). Dodaj czosnek, smaż jeszcze 2 minuty, następnie wrzuć papryczkę i smaż minutę. Wlej do rondla bulion i piwo, wsyp kolendrę (zostaw trochę do dekoracji). Zagotuj, po czym włóż z powrotem mięso. Duś pod przykryciem, aż zmięknie (ok. 90 minut). Na 20 minut przed końcem duszenia dodaj ziemniaki i przypraw do smaku.

2. Przed podaniem zdejmij z wierzchu nadmiar tłuszczu. Posyp resztą kolendry. Podawaj z cząstkami cytryny.

Reklama

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 8 sznycli z indyka (po 8–10 dag każdy), 8 łyżeczek bazyliowego pesto, 16 cieniutkich plasterków salami, 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.