Reklama
  • Niedziela, 18 lutego 2007 (15:13)

    Gulasz z Kolozsvaru na ostro

Z kuchni węgierskiej.

Zdjęcie

/MWMedia
/MWMedia
Składniki:
40 dkg wołowiny
15 dkg cebuli
5 dkg smalcu
60 dkg ziemniaków
40 dkg kapusty
1 dkg słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
szczypta kminku
sól
leczo
lub 2 pomidory i zielona papryka
pół pęczka natki pietruszki
Zeszklić na smalcu cebulę, dodać paprykę i zalać dwoma łyżkami wody. Dodać pokrojone w kostkę mięso, zgnieciony czosnek i kminek. Doprawić solą i dodać gotowe leczo lub pokrojone pomidor i paprykę. Po kilku minutach zalać całość pół litrem wody i gotować do miękkości.
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę i posolić do smaku.
Podawać przystrojone zieloną papryką, cząstkami pomidorów i posiekaną natką; w wazie lub specjalnym kociołku.
KAPiF

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Reklama

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

MWMedia

Zobacz również

  • Składniki: 1 cebula, 4 pomidory, 1 kawałek (ok. 1,5 cm) korzenia chrzanu, sól, pieprz, cukier, trochę soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, 4 kotlety wieprzowe (np. z karkówki), 3 łyżki oleju, 80 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.