Reklama
  • Poniedziałek, 7 listopada 2016 (15:00)

    Involtini ze szpinakiem i polentą. Roladki cielęce po włosku

30 dag młodego szpinaku, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 40 dag pomidorków koktajlowych, 4 cienkie sznycle cielęce (po ok. 15 dag), 8 gałązek szałwii, 8 plasterków szynki dojrzewającej, 10 dag śmietany kremówki, 200 ml mleka, 2 dag masła, 15 dag kaszki kukurydzianej (polenty), 250 ml bulionu wołowego, 2 łyżki octu balsamicznego

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 50 minut

1 Szpinak przebrać, opłukać, osączyć. Obrać i posiekać czosnek oraz 1 cebulę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć płomień, smażyć jeszcze 2 minuty. Dołożyć szpinak i smażyć razem pod przykryciem 4 minuty. Pod koniec doprawić solą oraz gałką muszkatołową.

2 Drugą cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Pomidory pokroić na połówki. Mięso opłukać, osuszyć, poprószyć solą i pieprzem. Na sznyclach rozłożyć plasterki szynki i szpinak. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami. W garnku zagotować śmietanę z mlekiem i 700 ml wody. Dodać masło i łyżeczkę soli. Wsypać kaszkę kukurydzianą. Mieszając, gotować 4-5 minut. Potem zmniejszyć płomień i gotować około 15 minut, aż masa stanie się gęsta. W czasie gotowania kaszkę często mieszać, aby nie przywarła do dna garnka.

3 Na patelni rozgrzać pozostały olej. Włożyć roladki, smażyć 4 minuty. Tuż przed końcem dodać cebulę oraz pomidory. Mięso zdjąć z patelni. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z listkami szałwii. (trochę szałwii można zostawić do dekoracji). Dolać bulion wołowy. Sos posolić do smaku i wymieszać z octem balsamicznym. Gotować bez przykrycia 5 minut.

Polentę przyprawić solą i gałką muszkatołową. Wyłożyć na talerze. Obok położyć roladki. Polać sosem szałwiowym i obłożyć pomidorkami. Udekorować szałwią.

Involtini to włoskie określenie wszelkiego rodzaju roladek, zrazów – zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Nazwa wywodzi się od słowa „voltare”, czyli „obracać”.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● 1,5 kg mostka cielęcego ● 30 dag mielonej cielęciny ● 5 dag wędzonego boczku ● 10 dag ozorka ● 5 dag szynki ● sól ● pieprz ● cebula ● smalec więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.