Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Jagła zapieczona z ratatouille

Składniki na 4 porcje: 25 dag kaszy jaglanej, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 600 ml bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 7 dag startego sera typu parmezan, 8 dag mascarpone, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 dag masła, 3 gałązki bazylii, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz mielony qnatka do dekoracji

Reklama

1. Kaszę starannie opłucz na sitku pod zimną bieżącą wodą. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Bulion zagotuj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zeszklij połowę czosnku i cebuli. Dodaj kaszę, smaż 2 min. Wlej wino, wymieszaj i gotuj, aż płyn się zredukuje. Wtedy wlej gorący bulion, wymieszaj. Naczynie przykryj, zmniejsz ogień i gotuj kaszotto 20 min. Gdy będzie gotowe, wsyp do niego 5 dag par- mezanu, dodaj mascarpone i połowę masła. Przypraw, wymieszaj. Kaszotto przełóż do żaroodpornej formy natłuszczonej pozostałym masłem.

2. Na patelni rozgrzej resztę oliwy. Zeszklij na niej pozostałą cebulę z czosnkiem. Dodaj oczyszczone, pokrojone w kosteczkę papryki oraz cukinię. Przypraw do smaku so lą i pieprzem, smaż 5 min, mieszając co jakiś czas. Dołóż pomidory z puszki i duś 10 min. Warzywa wymieszaj z posiekaną bazylią i wyłóż na kaszotto. Wszystko posyp pozostałym parmezanem. Piecz 15 min w 190 st. Zapiekankę udekoruj natką pietruszki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki po 160 g każda, 200 g soku z pomarańczy, 300 ml sosu ciemnego do pieczeni, 2 łyżeczki cukru, 1 odfiletowana pomarańcza, 400 g pumpernikla pokrojonego w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.