Reklama
  • Czwartek, 29 września 2016 (15:00)

    Jagnięce kotleciki z potrawką z soczewicy

Składniki: 25 dag soczewicy, 1 łyżka masła, 1 cebula, 1 pomarańcza, 1 granat, 7,5 dag rodzynek, 1 łyżka bulionu w proszku, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta mielonego ziela ang., 8 kotlecików jagnięcych (po ok. 5 dag), pieprz, sól, 2 łyżki oleju.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 40 minut

1. Soczewicę opłukać na sitku, dobrze osączyć. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dołożyć soczewicę. Zalać 750 ml wody. Poczekać, aż woda zawrze, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 30 minut pod przykryciem.

2. Pomarańczę polać wrzątkiem, obrać ze skórki. Dokładnie usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu pomarańczy powycinać fileciki. Owoc granatu przekroić na pół, wybrać łyżeczką miąższ. Rodzynki opłukać, wrzucić do soczewicy ok. 5 minut przed końcem gotowania.

Potrawkę przyprawić do smaku bulionem w proszku, mielonym zielem angielskim oraz cynamonem. Kotleciki jagnięce opłukać, wytrzeć do sucha.

3. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju 3-4 minuty, czasem obracając. Pod koniec poprószyć solą i pieprzem. Soczewicę wymieszać z rozdrobnionymi owocami. Kotleciki serwować z potrawką z soczewicy.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.