Reklama
  • Wtorek, 20 sierpnia 2013 (11:05)

    Jak przyrządzić kalmary?

Ten ceniony na całym świecie morski przysmak jest doskonały jako przystawka, przekąska, dodatek do sałatek.

Kalmary są delikatne w smaku, pachną morzem i są słodkawe. Podaje się je z białym, dobrze schłodzonym winem. Proste w przygotowaniu, urozmaicą twoje menu.

Reklama

Przed pieczeniem, smażeniem lub duszeniem usuń macki, głowę, chrząstkę, trzeba też oczyścić wnętrzności i zdjąć skórę z mięczaka. Potem umyj je zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Możesz też kupić mrożone kalmary, wtedy rozmrażaj je w chłodnej wodzie. Aby nie były gumowate, gotuj je bardzo krótko, albo dla odmiany długo i najlepiej w sosie.

Proste sałatki

W Grecji najczęściej jada się kalmary podawane z pomidorami, fetą, ziołami. Do sałatek zwykle smażymy je wcześniej ok. 2 minuty na gorącym oleju.

Ale można też inaczej. Kalmary pokrój w krążki i posyp pokrojonym drobniutko lub przeciśniętym czosnkiem. Zostaw na godzinę, a potem wraz z czosnkiem wrzuć na 2 minuty na patelnię.

Podawaj je na porwanej sałacie z pomidorkami cherry i szalotką. Sos do tej sałatki zrób z oliwy, chili, pieprzu, natki pietruszki, a całość posyp startą skórką z cytryny.

Prosta przekąska z kalmarów

Krążki z kalmarów pojawiają się w paelli albo w zupach z owocami morza. Ale najczęściej podaje się je smażone w cieście.

Najpierw pokrój kalmary w krążki, następnie mocz je 3 godziny w mleku. Przed panierowaniem osusz je na papierowym ręczniku.

Ciasto zrób z mąki, jajek, mleka i soli, powinno być dość gęste. Krążki z kalmarów najpierw pojedynczo obtocz w mące, potem wsadzaj do ciasta.

Smaż je na głębokim oleju, aż zrobią się żółtopomarańczowe. Podawaj z cytryną.

Szybkie danie z kalmarów

Kalmary w śmietanie robi się równie szybko. Ugotuj je w posolonej wodzie (ok. 20 minut). Osusz je, pokrój w paski i dodaj do farszu z podsmażonej cebuli i pieczarek. Zalej wszystko śmietaną wymieszaną z mąką, ostrą papryką, przyprawą do ryb, solą i pieprzem.

Kalmary w śmietanie podawaj np. z ziemniakami, choć znawcy sztuki kulinarnej twierdzą, że tylko ryż podkreśla ich smak.

Na żywo
Więcej na temat:kalmary | n | prosta | ciasto

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg cielęciny bez kości, 1 łyżka soku z cytryny, 2-3 marchewki, pół pęczka zielonych szparagów, 2 łyżki oleju, 1-2 łyżki mąki, szczypta ziół prowansalskich, 1/2 szklanki wytrawnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.