Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Kacze udka w glazurze

Składniki: 6 udek kaczki, 2 duże soczyste pomarańcze, 20 dag surowego boczku, 2 duże cebule, 3 marchewki, olej, 1,5 cm korzenia świeżego imbiru, 1 łyżka naturalnego miodu, sól, pieprz

1. Udka kacze umyj, osusz i ułóż w nasmarowanej olejem brytfannie. Oprósz je solą i skrop sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st. Piecz ok. 50 minut. Co pewien czas podlewaj udka wytapiającym się tłuszczem.

2. Boczek pokrój w plasterki. 2-3 plasterki posiekaj w kosteczkę. Obierz cebule, pokrój na ósemki. Marchewki oczyść, pokrój w plasterki. Plasterki boczku, cebulę i marchew wrzuć do brytfanny. Udka posyp posiekanym boczkiem. Piecz jeszcze 20 min.

Reklama

3. Imbir obierz, zetrzyj na tarce. Wymieszaj z miodem, sokiem z drugiej pomarańczy, solą oraz pieprzem do smaku. Udka posmaruj glazurą. Zapiekaj 3-4 min. Podawaj z marchewką, cebulą i boczkiem.

6 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 410 kcal, cena 5 zł.

Podczas pieczenia kaczki, nie należy nakłuwać mięsa. Powoduje to bowiem wyciekanie cennych soków. Mięso może po upieczeniu być suche i łykowate. Nie powinno się również zbyt często otwierać piekarnika, bo para zacznie się ulatniać, a wilgotność w piekarniku obniży się.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 8 sznycli z indyka (po 8–10 dag każdy), 8 łyżeczek bazyliowego pesto, 16 cieniutkich plasterków salami, 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.