Reklama
  • Czwartek, 8 grudnia 2016 (15:00)

    Kacze udka z kapustą jarzębinową

Składniki: na 4 porcje: 8 udek, sól, pieprz, czerwona cebula, biała cebula, 10 dag słoniny, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek. Kapusta: cebula, 5 łyżek oliwy, 60 dag kiszonej kapusty czerwonej, cukier, ocet, pół szklanki kompotu z jarzębiny, 2 łyżki mąki, kminek. Knedle: 80 dag ziemniaków, 10 dag pokrojonego w kostkę boczku, 25 dag kaszy manny, 2 jajka, sucha bułka.

Reklama

Najpierw przygotuj kapustę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Następnie obsmaż na oliwie. Dodaj kapustę i kminek. Całość dopraw solą i pieprzem. Według upodobania osłodź cukrem lub dopraw octem. Gotuj przez ok. 50 minut. Pod koniec gotowania wlej kompot jarzębinowy z owocami, posyp mąką, zamieszaj i duś jeszcze przez 5 minut.

Ziemniaki ugotuj, ostudź w lodówce i zetrzyj na tarce. Połącz z kaszą manną oraz jajkami. Wsyp sól i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę suchą bułkę i wysmażony boczek.

Dokładnie wymieszaj. Z ciasta uformuj kulki jednakowej wielkości. Wrzuć je do posolonego wrzątku i gotuj przez ok. 5 minut. Wyciągaj łyżką cedzakową na talerz.

Udka umyj i osusz. Posyp je solą oraz pieprzem. Obie cebule obierz i pokrój w półksiężyce, a słoninę w kostkę. Wszystkie składniki włóż do brytfanny, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 170°C przez ok. 60 minut. Udka podawaj z czerwoną kapustą, knedlami i wypieczonym sosem. Udekoruj gałązką tymianku.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 2 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, sól, 2 cebule, 1 cukinia, 1 żółta papryka, olej, pieprz, 2 pomidory, suszone zioła prowansalskie, świeża bazylia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.