Reklama
  • Poniedziałek, 13 kwietnia 2015 (14:00)

    Kaczka duszona z jabłkami i ziemniakami

Składniki dla 4 osób: 4 kacze udka • 4 kacze piersi • majeranek • czosnek • masło • cebula • 3 jabłka • 4 ziemniaki • sól • pieprz

1 Mięso umyj, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem, otocz w czosnku pokrojonym w plasterki i grubo posiekaną cebulą. Pozostaw na noc.

2 Przełóż mięso do dużego żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Jabłka umyj (nie obieraj ze skórki), pokrój na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Ziemniaki pokrój w kostkę, posmaruj je odrobiną oleju lub masła. Obłóż mięso jabłkami i ziemniakami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C. Polej mięso połową szklanki wody, wstaw do piekarnika i piecz przez około 1,5 godziny.

Reklama

3 Od czasu do czasu oblewaj mięso sosem. Sprawdź, czy ziemniaki się upiekły. Pod koniec pieczenia możesz włączyć termoobieg na 5 minut. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca.

CZAS: około 3 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:As | mi | ziemniaki | jabłka | z

Zobacz również

  • Skład na 2 porcje: 2 kacze udka, 2 łyżki masła, 1/2 cebuli, 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 50 g suszonych grzybów, 50 g suszonej żurawiny, 2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.