Reklama
  • Czwartek, 1 grudnia 2016 (13:05)

    Kaczka faszerowana jabłkami

Składniki na 10 porcji: • sprawiona kaczka (ok. 3 kg) • kilogram kwaśnych jabłek (np. szara reneta) • 10 suszonych śliwek • 10 dag migdałów • suszony majeranek • 2 ząbki czosnku • przyprawa ziołowa • sól • pieprz • olej.

1. Kaczkę umyj, osusz, całą natrzyj przyprawą ziołową, solą i pieprzem.

Reklama

2. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, po czym większość pokrój w drobną kostkę, a pozostałe na ćwiartki. Suszone śliwki namocz w ciepłej wodzie, a następnie potnij je na mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj i zeszklij delikatnie na rozgrzanym oleju. Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę i zrumień na rozgrzanej suchej patelni.

3. Składniki farszu wymieszaj i napełnij nimi naciętą wzdłuż kaczkę. Zszyj ją nicią, umieść w brytfannie i wstaw na ok. 3 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

4. Podczas pieczenia podlewaj mięso tworzącym się pod nim sosem, a około 20 minut przed wyjęciem z piecyka, dołóż resztę jabłek.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki po 160 g każda, 200 g soku z pomarańczy, 300 ml sosu ciemnego do pieczeni, 2 łyżeczki cukru, 1 odfiletowana pomarańcza, 400 g pumpernikla pokrojonego w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.