Reklama
  • Wtorek, 13 grudnia 2016 (08:05)

    Kaczka na czerwonej kapuście

Składniki: 4 kacze nóżki ze skórą, 1/2 główki czerwonej kapusty, 2 łyżki miodu, 2 szklanki soku pomarańczowego, 2 łyżki octu z czerwonego wina, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1. Z czerwonej kapusty usuwam wierzchnie liście, resztę drobno szatkuję. Umieszczam ją w garnku i zalewam sokiem pomarańczowym, dodaję miód i ocet. Wstawiam na mały gaz i duszę pod przykryciem.

2. Skórę na kaczych nóżkach nacinam w kratkę. Obsmażam je na patelni z obu stron na rumiano. Potem przekładam do garnka z kapustą i duszę całość, aż mięso będzie miękkie – około godziny. W trakcie doprawiam danie solą i pieprzem do smaku.

3. Kaczkę podaję na ciepło na podduszonej kapuście. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki lub kluski.

Przygotowanie ok. 90 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 4 porcje

Kaczka podana na kapuście z sosem pomarańczowo-miodowym zaskarbi serca waszych gości podczas świątecznego czy rodzinnego spotkania. Katarzyna Cukier z Domaszna

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 2 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, sól, 2 cebule, 1 cukinia, 1 żółta papryka, olej, pieprz, 2 pomidory, suszone zioła prowansalskie, świeża bazylia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.