Reklama
  • Wtorek, 13 grudnia 2016 (08:05)

    Kaczka nadziewana owocami

Składniki: kaczka – tuszka 1,7 kg, gruszka, 3 jabłka, 3/4 szklanki suszonych śliwek, 2 cebule, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku.

Przygotowanie 170 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 4 zł • Przepis na 6 porcji

1. Kaczkę oczyszczam, myję i osuszam. Odcinam skrzydła oraz szyję. Nacieram ją w środku i z wierzchu majerankiem, solą i pieprzem. Cebulę kroję w piórka i wkładam do kaczki. Zostawiam kaczkę na noc w lodówce.

Reklama

2. Na drugi dzień obieram gruszkę i jabłka, kroję w cząstki. Wkładam je oraz śliwki do kaczki. Tuszkę spinam szpilkami i układam w natłuszczonej brytfannie.

3. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Kaczkę piekę pod przykryciem około 2 godzin. Od czasu do czasu polewam ją powstałym sosem. 30 minut przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywę, by wierzch się przyrumienił.

Magdalena Kaczmarek z Poznania

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki po 160 g każda, 200 g soku z pomarańczy, 300 ml sosu ciemnego do pieczeni, 2 łyżeczki cukru, 1 odfiletowana pomarańcza, 400 g pumpernikla pokrojonego w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.