Reklama
  • Poniedziałek, 12 września 2016 (13:00)

    Kaczka po poznańsku

Składniki: cała kaczka, 25 dag smalcu , 4 łyżki przyprawy do drobiu, 75 dag kapusty czerwonej, kawałek słoniny, trochę mąki l cebula, szklanka czerwonego wina, łyżka margaryny, kilka pomidorków koktajlowych , sok z cytryny, łyżka cukru

Reklama

Kaczkę umyj pod bieżącą wodą, oczyść i przekrój na pół. Kawałki obsmaż na smalcu. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160°C przez 1,5 godziny. Słoninę i cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż w rondelku.

Dodaj poszatkowaną kapustę. Po chwili smażenia dodaj margarynę, wlej wino i trochę wody.

Duś przez 30 minut. Dopraw do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Oprósz mąką i dokładnie wymieszaj. Miękką kaczkę podziel na mniejsze porcje, obłóż kapustą i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz kolejne 30 minut w temperaturze 150°C.

Dziesięć minut przed końcem pieczenia dołóż przekrojone na pół pomidorki. Kaczka najlepiej smakuje z ziemniakami, pyzami lub kopytkami.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 2 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, sól, 2 cebule, 1 cukinia, 1 żółta papryka, olej, pieprz, 2 pomidory, suszone zioła prowansalskie, świeża bazylia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.