Reklama
  • Wtorek, 22 listopada 2016 (13:05)

    Kaczka w piwie

Składniki: 1 sprawiona kaczka (ok. 2 kg), 4 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 3 marchewki, 6-7 ziemniaków, 500 ml bulionu drobiowego, 250 ml jasnego piwa, suszony tymianek, sól, pieprz, olej do smażenia

Tuszkę kaczki opłucz, wytrzyj do sucha. Pokrój na porcje. Posyp je solą i suszonym tymiankiem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym kawałki mięsa. Włóż je do miseczki. Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin. Pozostałe warzywa obierz. Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki potnij w grubsze plasterki.

W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij na nim cebulę. Dołóż kawałki zamarynowanej kaczki. Obsmaż je ze wszystkich stron. Bulion wymieszaj z piwem. Zalej tym kaczkę. Duś pod przykryciem ok. godziny. W połowie czasu duszenia dołóż marchewki, 20 minut przed końcem wrzuć do rondla ziemniaki. Pod koniec duszenia danie przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 70 dag mielonej cielęciny ● cebula ● jajko ● łyżeczka otrębów owsianych ● bułka tarta ● sól ● pieprz ● 2 pomidory ● 2 długie ogórki ● 1,5 kg ziemniaków ● szczypiorek ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.