Reklama
  • Wtorek, 2 lutego 2016 (13:05)

    Kaczka z jabłkami

Składniki na 4 porcje: ■ 2 piersi kaczki ■ 4 jabłka ■ 4 ziemniaki ■ kilka orzechów włoskich ■ garść rodzynek ■ 2 łyżki miodu ■ 2 łyżki soku z cytryny ■ majeranek ■ sól ■ pieprz ■ olej.

Reklama

Przyrządzanie:

➊ Pierś kaczki umyj, osusz, a skórkę natnij w kratkę. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.

➋ Podsmaż mięso na rozgrzanym oleju skórką do dołu i odwróć na drugą stronę. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dołóż wyszorowane i pokrojone w łódki ziemniaki. Polej całość tłuszczem z kaczki i piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

➌ W drugim naczyniu ułóż wydrążone jabłka nadziane rodzynkami i orzechami i polane miodem. Piecz kwadrans. Podawaj z pokrojoną kaczką.

➜ Przygotowanie: 60 min ➜ Stopień trudności: średnie ➜ Kalorie: 400

Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego

Super TV
Więcej na temat:Lorie | rybak | Agnieszka | jabłka

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki po 160 g każda, 200 g soku z pomarańczy, 300 ml sosu ciemnego do pieczeni, 2 łyżeczki cukru, 1 odfiletowana pomarańcza, 400 g pumpernikla pokrojonego w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.