Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Kotlety po alzacku

Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty, czosnek, 25 dag marchewki, czipsy, 1 pęczek dymki, cukier, po 20 dag szynki i śmietany, 1 jajko, olej, 4 sznycle z indyka, sól , gałka muszkatołowa, pieprz, 75 ml białego octu winnego

4 porcje, czas ok. 70 min; porcja – 670 kcal, cena 5,20 zł.

Reklama

1. Kapustę oczyść, poszatkuj. Przełóż do miski, wymieszaj z łyżeczką soli oraz cukru. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę. Odstaw.

2. Dymkę opłucz, poszatkuj. Połowę dodaj do kapusty. Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć szynkę i resztę dymki, przesmaż. 1/3 mieszanki odłóż. Do reszty dodaj czosnek, smaż chwilę. Całość przełóż do miski. Dodaj kremówkę i jajko. Rozmieszaj starannie, dopraw solą i pieprzem.

3. Sznycle opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Przesmaż na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. Przełóż na blachę. Polej masą śmietanową, posyp szczyptą gałki. Piecz ok. 25 min w 180 st.

4. Ocet wymieszaj z 80 ml oleju, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Polej kapustę. Podawaj do sznycli razem z czipsami. Ozdób odłożoną dymką.

Czipsy możesz zastąpić trójkątami z ciasta francuskiego.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje ● 4 ozorki cielęce ● włoszczyzna ● pieprz ● ziele angielskie ● 3 goździki ● sól ● pieprz ● 2 łyżki masła ● 3 łyżki mąki ● łyżka miodu ● pół łyżeczki przyprawy do pierników ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.