Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Krewetkowe tacos z salsą pomidorową

Składniki: 16 dużych krewetek, sól, 4 ząbki czosnku, szczypta mielonego imbiru, 1-2 limonki, 3 duże pomidory, pieprz, 1 cebula, po kilka gałązek szczypioru i kolendry, 4 tortille, sałata, oliwa

4 porcje, czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 6 zł.

Reklama

1. Krewetki oczyść. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj 2 ząbki czosnku. Wrzuć na rozgrzany olej razem z krewetkami. Oprósz całość sporą szczyptą soli oraz mielonym imbirem. Smaż krewetki, mieszając, aż zmienią kolor. Skrop je do smaku sokiem ze sparzonej limonki. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple.

2. Pomidory sparz, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z obraną i poszatkowaną cebulą. Dodaj 2 łyżki oliwy. Salsę dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz szczypiorkiem.

3. Tortille podgrzej na patelni. Na każdym placku umieść liść sałaty i po 4 krewetki. Dopełnij salsą, ozdób kolendrą i limonką.

Tortille możesz zrobić sama. Zmiksuj 1 szklankę mąki pszennej lub mąki kukurydzianej z 4/5 szklanki wody oraz 1/5 szklanki oleju. Dopraw ciasto do smaku solą. Nabieraj porcje i smaż na rozgrzanej patelni.

Dobra rada. Jeśli nie lubisz kre wetek, napełnij tortille kawałkami kurczaka.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 marchewki, 2 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1-2 ząbki czosnku, sól, 2 cebule, 1 cukinia, 1 żółta papryka, olej, pieprz, 2 pomidory, suszone zioła prowansalskie, świeża bazylia więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.