Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (11:05)

    Królik ze śliwką

Składniki na 4 porcje: ● tuszka królika ● 2 litry piwa ● marchew ● cebula ● ząbek czosnku ● gałązka tymianku ● liść laurowy ● 20 dag suszonych śliwek ● łyżeczka musztardy ● tabliczka gorzkiej czekolady ● 4 łyżki cukru ● sól ● pieprz.

1. Z oprawionego królika oddziel udka i włóż je do lodówki.

Reklama

2. Tuszkę zanurz w piwie na 24 godziny.

3. Warzywa umyj i drobno pokrój.

4. Królika osącz z piwa i zrumień w gorącym piekarniku. Włóż ponownie do piwa. Dodaj warzywa oraz przyprawy, zalej litrem wody i gotuj ok. 4 godziny na małym ogniu. Po tym czasie mięso wyjmij, a płyn przecedź przez sito.

5. Śliwki namocz. Udka ponacinaj, wysmaruj musztardą, natrzyj solą oraz pieprzem i nadziej miękkimi śliwkami.

6. Zrumień udka na rozgrzanym tłuszczu i wstaw do piekarnika na 20 minut.

7. Do sosu z królika wrzuć tabliczkę czekolady, karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i kilka śliwek.

8. Polej sosem przygotowane mięso.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● 1,5 kg mostka cielęcego ● 30 dag mielonej cielęciny ● 5 dag wędzonego boczku ● 10 dag ozorka ● 5 dag szynki ● sól ● pieprz ● cebula ● smalec więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.