Reklama
  • Środa, 30 kwietnia 2008 (13:53)

    Kuchnia andaluzyjska

Tradycyjna kuchnia andaluzyjska opiera się na dość prostych potrawach ze świeżych składników.

Zdjęcie

Paella /AFP
Paella
/AFP
"Gazpacho" to smaczna zupa z przecieranych pomidorów, papryki, czosnku, z olejem i octem, podawana z czerstwym pieczywem na zimno. Wersja popularna w Maladze nazywa się "ajo blanco" i jest wzbogacona o świeże migdały oraz doprawiona winogronami.

Owoce morza figurują jako składniki wielu zup i potrawek, takich jak "zarzuela de mariscos", ale zwykle są podawane z grilla lub "a la sal" -- pieczone w posypce z soli. Lokalną specjalnością jest smażona ryba lub owoce morza -- anchois, kałamarnica, wątłusz czy sola -- których smak zależy od świeżości połowu i jakości oleju. Najlepiej zamówić "fritura Malaquen'a", jeżeli chcemy spróbować tacy różnych rodzajów smażonych ryb.

Reklama

Ponowny wzrost zainteresowania przeszłością Andaluzji z czasów Maurów spowodował triumfalny powrót takich przepisów, jak pieczeń jagnięca na miodzie. W jadłospisach restauracji na Costa del Sol można znaleźć również potrawy z innych regionów Hiszpanii, najwięcej z Kraju Basków.

Paella, hiszpańskie danie narodowe, wywodzi się z Walencji. Doprawiony do smaku szafranem ryż wzbogaca się kawałkami ryb, skorupiaków, kurczaka i wieprzowiny oraz warzywami, zapiekanymi na tradycyjnej patelni do smażenia paelli. Chociaż są miejsca, gdzie paellę przyrządza się dobrze, w większości lokali dla turystów podaje się bezkształtną żółtą masę, która nie bardzo przypomina oryginalną potrawę.

Zimowym specjałem kuchni hiszpańskiej jest "cocido", gorący garniec z ugotowanymi razem kawałkami mięsa, kurczaka, szynki, kiełbasy, warzywami, suszoną fasolą, soczewicą i ziemniakami -- aby otrzymać dwa dania, podaje się oddzielnie wywar z ryżem lub kluskami jako zupę, a na drugie mięso i warzywa.

Pamiątki kulinarne

Supermarket Hipercor w centrum handlowym Costa Marbella niedaleko Puerta Banús to zdecydowanie najlepsze miejsce, by zaopatrzyć się w prezenty i pamiątki kulinarne. Być może cała wędzona szynka "jamón serrano"okaże się za duża, ale w ofercie jest wiele mniejszych, próżniowo pakowanych specjałów kuchni hiszpańskiej. Są wśród nich różnorodne oliwki, kapary, ocet na sherry, szafran, papryka, kiełbaski, rodzynki i suszone figi.

Hiszpańskie wina -- sherry, słodkie wino z Malagi, długo leżakujące czerwone wina z Rioja i Ribera del Duero, białe wina Rueda i Rias Baixas oraz musujące wino /cava/ -- cieszą się wielkim uznaniem. Warto kupić również hiszpańskie brandy. Dobry sklep na takie zakupy to Casa Pablo w centrum Marbelli (Gomez de la Serna 2). Duży wybór oferuje też supermarket Hipercor. Po niewygórowanych cenach sprzedaje on własne marki (oznakowane nazwami winiarni z regionu). Oczywiście przed zakupem kolejnej butelki alkoholu zawsze trzeba mieć na uwadze przepisy celne.

Nowa generacja mistrzów kuchni

Dobre jedzenie w miłym otoczeniu należy do największych przyjemności pobytu na Costa del Sol. Marbella może poszczycić się szczególnie dużym wyborem restauracji, od tanich lokali przy plaży po stylowe restauracje, serwujące wspaniale przyrządzone i podane potrawy. Obok nowej generacji hiszpańskich mistrzów kuchni na Costa del Sol zjechali też licznie kucharze z innych części Europy, wzbogacając ofertę gastronomiczną. Mają oni do dyspozycji wspaniałe świeże płody ziemi andaluzyjskiej: owoce i warzywa, ryby i skorupiaki oraz wieprzowinę i jagnięcinę. Ostatnio znacznie poprawiła się też jakość wołowiny, która w przeszłości pozostawiała wiele do życzenia.

Fragment przewodnika "Costa del Sol"

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Wydawnictwo Read Me

Zobacz również

  • Wzmacnia serce, zwalcza bakterie, koi nerwy. Dlatego można mu wybaczyć, że jest kaloryczny. Zamiast wyjadać go łyżkami, dodaj do wytrawnych przysmaków lub zrób miodowy syrop. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.