Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Marynowany frykas z gęsi

Składniki na 4 porcje: 80 dag filetów z piersi gęsi, 2 łyżki płynnego miodu, 70 ml oliwy, 7 dag masła, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka suszonego tymianku, czarny pieprz, sól.

1. Filety z gęsi opłucz, osusz, skórę ponacinaj w kratkę. Mięso oprósz tymiankiem, pieprzem i solą. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym oraz miodem. Gęsinę polej marynatą, dobrze wymieszaj i wstaw na 2-3 dni do lodówki.

Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanym maśle. Następnie przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140 st. Podlej pozostałą marynatą oraz wodą. Piecz 15-20 minut. W czasie pieczenia polewaj mięso sosem z dna naczynia.

Reklama

2. Gotowe filety wyjmij, pokrój w plastry, ułóż na ogrzanych talerzach. Sos z dna naczynia przecedź, przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem. Polej nim mięso.

Gotowe danie serwuj z np. knedlami z bułki oraz brukselką duszoną z wędzonym boczkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje ● 4 ozorki cielęce ● włoszczyzna ● pieprz ● ziele angielskie ● 3 goździki ● sól ● pieprz ● 2 łyżki masła ● 3 łyżki mąki ● łyżka miodu ● pół łyżeczki przyprawy do pierników ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.