Reklama
  • Piątek, 11 listopada 2016 (08:05)

    Maślaki w pęczaku

Składniki na 4 porcje: 30 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczaku), 500 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 30 dag maślaków, po 10 dag podgrzybków oraz borowików, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła, mielone goździki, ziele angielskie i jałowiec, sól, czarny pieprz, natka pietruszki odo dekoracji

1. Kaszę opłucz na sitku, osącz, wsyp do garnka. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. W tym czasie grzyby oczyść, maślaki obierz. Wszystkie grzyby pokrój na kawałeczki.

2. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj maślaki, podgrzybki i borowiki. Smaż razem 15 minut. Potem grzyby przełóż do kaszy. Przypraw solą, pieprzem oraz mielonymi goździkami, zielem angielskimi i jałowcem. Duś razem jeszcze 5 minut. Podawaj jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kaczki po 160 g każda, 200 g soku z pomarańczy, 300 ml sosu ciemnego do pieczeni, 2 łyżeczki cukru, 1 odfiletowana pomarańcza, 400 g pumpernikla pokrojonego w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.