Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Mielone z królika

Składniki: 1/2 tuszki królika (może być mrożony), 1/2 średniego selera, 1 pietruszka, 1 marchew, 2 cebule, olej do smażenia , 5 dag słoniny, 2 jajka, sól, pieprz, mielone ziele angielskie, kilka łyżek bułki tartej

1. Oczyść tuszkę królika (mrożone mięso rozmroź), podziel na mniejsze porcje. Warzywa obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Zeszklij na 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte warzywa, chwilę smaż razem.

2. Podsmażone warzywa zalej wodą. Dodaj mięso królika oraz pół łyżeczki soli. Duś na małym ogniu do miękkości. Ugotowane mięso wyjmij, usuń kości. Zmiel razem ze słoniną. Dodaj odcedzone z wywaru warzywa.

Reklama

3. Wbij jajko. Wyrób mię sno-warzywną masę. Wedle potrzeby zagęść ją bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i zmielonym zielem angielskim.

4. Z przygotowanej masy uformuj płaskie kotlety, obtaczaj je w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Ostrożnie wkładaj kotlety i smaż z dwóch stron na złoty kolor.

4 porcje, czas ok. 120 min; sztuka – 610 kcal, cena 5,70 zł.

Mięso królika przed gotowaniem czy pieczeniem warto zamarynować w mieszance białego wina, bazylii, tymianku, soli, pieprzu i rozdrobnionego liścia laurowego. Królik skruszeje i będzie aromatyczny.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.