Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Musaka po polsku

Składniki na 4-6 porcji: 2 mniejsze bakłażany, 4 średnie ziemniaki, 60 dag mięsa mielonego mieszanego, 1 cebula, 2 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, po 2 łyżki mąki pszennej i masła, 500 ml mleka, 2 jajka, 15 dag startego żółtego sera, po 1 łyżeczce suszonego cząbru i tymianku, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, sól, czarny pieprz, 3 łyżki oliwy

1. Bakłażany umyj, odkrój końcówki, potnij wzdłuż na plastry. Posyp solą i odstaw, by puściły sok. Ziemniaki obierz, wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 10 minut. Odcedź.

Reklama

2. Bakłażany opłucz, osusz, włóż na rozgrzaną suchą patelnię, podsmaż na rumiano. Cebulę obierz, posiekaj. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy. Wrzuć mięso, cebulę i koncentrat. Dopraw, smaż 10 minut.

3. W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę, krótko zasmaż. Mieszając, wlej mleko. Gdy sos zgęstnieje, zdejmij z ognia, domieszaj jajka i ser. Ziemniaki i pomidory pokrój w plastry. Formę wysmaruj resztą oliwy. Ułóż warstwami: bakłażany i połowę ziemniaków, mięso, resztę ziemniaków, plastry pomidorów. Polej sosem. Zapiekaj 30 minut w 170°C.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie gotowego puree ziemniaczanego, 10 dag chorizo (lub innej cienkiej suchej kiełbasy), 1 puszka kukurydzy z fasolą, 1/2 żółtej papryki, 1/2 pęczka natki pietruszki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.