Reklama
  • Środa, 9 listopada 2016 (13:05)

    Orientalny pieczony udziec jagnięcy z sosem z buraków

Składniki: 1 udziec jagnięcy z kością (waga ok 1,7 kg), 6 obranych ząbków czosnku, marynowana w soli skórka z 1 cytryny – grubo pokrojona, 2 łyżki przyprawy baharat, 1 łyżka prażonych płatków papryki chili, 1 łyżka sumaku, 70 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz, do podania podgrzane chlebki pita dodatkowo folia spożywcza, termometr piekarniczy. Sos jogurtowo-burakowy: 2 buraki, 200 g jogurtu typu greckiego, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1½ łyżki pasty tahini, sok z jednej cytryny, 2 obrane ząbki czosnku, łyżeczka prażonych płatków papryki chili dodatkowo folia aluminiowa, duża brytfanna. Sałatka z pietruszki i cebuli: 100 ml czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 cebula cienko pokrojona, 1 szklanka porwanych listków mięty, 1 szklanka porwanej natki pietruszki, 1 szklanka liści kolendry, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, sok z połowy cytryny.

Reklama

Przygotuj sos jogurtowo-burakowy: rozgrzej piekarnik do 200°C. Zawiń umyte i osuszone buraki w folię aluminiową, piecz, aż zmiękną, około 40–45 minut. Wystudź je, obierz ze skórki, grubo pokrój.

Zmiksuj z pozostałymi składnikami sosu na gładko. Dopraw solą i pieprzem, wstaw do lodówki.

Przygotuj marynatę do mięsa: w moździerzu utrzyj na gładką pastę czosnek z dwiema łyżeczkami soli. Dodaj marynowaną skórkę cytrynową, baharat, chili i sumak, ponownie utrzyj na gładką masę. Wymieszaj ją z oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ponacinaj udziec co 3–4 cm. Natrzyj mięso pastą, dokładnie wcierając ją w nacięcia. Owiń folią i marynuj w temperaturze pokojowej przez 1–1,5 godz. (możesz też zostawić je na noc w lodówce, ale przed pieczeniem musi być odpowiednio wcześnie z niej wyjęte, bo powinno mieć temperaturę pokojową).

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż jagnięcinę do brytfanki i piecz mniej więcej godzinę i 45 minut, polewając od czasu do czasu sosem spod mięsa (powinno mieć około 54–58°C, sprawdzisz to na termometrze piekarniczym).

Gotowe wyjmij, przykryj folią aluminiową i odstaw na 30 minut. Przygotuj sałatkę: w rondelku zagotuj ocet winny i cukier. Dodaj cebulę, zdejmij z ognia. Odstaw na 30 minut, żeby cebula się zamarynowała. Odsącz, pozostawiając trochę płynu na później.

Przed podaniem dodaj zioła, skrop oliwą, sokiem z cytryny oraz pozostawioną marynatą cebulową. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Podawaj jagnięcinę z sałatką, sosem jogurtowo -burakowym i podgrzanymi chlebkami pita.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje ● 4 ozorki cielęce ● włoszczyzna ● pieprz ● ziele angielskie ● 3 goździki ● sól ● pieprz ● 2 łyżki masła ● 3 łyżki mąki ● łyżka miodu ● pół łyżeczki przyprawy do pierników ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.