Reklama
  • Środa, 30 listopada 2016 (13:05)

    Ozorek na warzywach

Składniki na 4-5 porcji: ozorek: 1 mały ozorek wołowy, po 2 listki laurowe, obrane ząbki czosnku, ziela angielskie qskórka z 1/2 cytryny,1 łyżeczka soli, 1 marchew, 1 cebula, 1 seler, 1 por; sałatka: 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szkl. mrożonego groszku, 1 ogórek kwaszony, 2 plastry boczku; sos: 3-4 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, 1 cebulka, sól, pieprz

Reklama

1. Ozorek: umyj go w zimnej wodzie. Zagotuj 1,5 l wody z listkami laurowymi, czosnkiem, zielem, skórką z cytryny i solą. Gdy marynata ostygnie, zalej ozorek i odstaw na całą noc. Marchew, cebulę, seler i por obierz. Zalej zimną wodą. Ozorek wyjmij z marynaty, opłucz i włóż do warzyw. Nie sól! Gotuj do miękkości (ok. 2 godzin). Wyjmij ozorek i seler. Gdy ostygną, pokrój na paseczki.

2. Sałatka: groszek wrzuć do wrzącej wody, gotuj 1 minutę. Odcedź. Paprykę i ogórka pokrój na paseczki. Boczek podsmaż na suchej patelni.

3. Składniki sałatki wymieszaj. Dołóż ozorek, seler i boczek. Składniki sosu zmiksuj. Podawaj w sosjerce.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 70 dag mielonej cielęciny ● cebula ● jajko ● łyżeczka otrębów owsianych ● bułka tarta ● sól ● pieprz ● 2 pomidory ● 2 długie ogórki ● 1,5 kg ziemniaków ● szczypiorek ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.