Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Pasterski przysmak z jagnięciną

Składniki na 6 porcji: 25 dag kiszonej kapusty, 1/4 główki kapusty białej, 20 dag kiełbasy zwyczajnej, 40 dag jagnięciny , 1/2 pęczka włoszczyzny, 5 ziemniaków, 1 duża cebula, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego qposiekana natka pietruszki do posypania, olej do smażenia

Reklama

1. Kapustę białą oczyść, opłucz, wytnij głąb, a resztę drobno poszatkuj. Włoszczyznę oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Jagnięcinę umyj, osusz i pokrój w niezbyt dużą kosteczkę. Kiełbasę natomiast potnij w większą kostkę.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso. Zrumień je ze wszystkich stron, przełóż do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmaż kiełbasę, a gdy zacznie robić się rumiana, dodaj cebulę. Smaż 3 min, dołóż włoszczyznę i poszatkowaną kapustę. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Smaż 5 min, przełóż do garnka z mięsem.

3. Wlej 1,5 l gorącej wody, dołóż posiekaną kapustę kiszoną. Dołóż liście laurowe i ziele angielskie. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień, garnek przykryj i gotuj, aż mięso i kapusta będą miękkie. Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, dodaj do gotowego kapuśniaku. Zupę rozlej do talerzy, posyp posiekaną natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag kaszy jaglanej, 30 dag fileta z łososia, 12 krewetek oczyszczonych, 35 dag brokułów, 20 dag marchewki, 650 ml bul- ionu warzywnego, 2 dymki ze szczypiorkiem, 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.