Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca 2017 (10:05)

    Pęczak z botwinką

Składniki (4 porcje): ● 3 buraki ● 2 szklanki pęczaku ● 1/2 szklanki soku ● 1,5 l bulionu ● 2 ząbki czosnku ● łyżeczka tymianku ● 2 łyżki masła ● liść laurowy ● szczypior ● sól ● pieprz

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 30 min. Wyjmij, wystudź, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2. Na głębszej patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj kaszę, podsmaż chwilę i wlej sok. Mieszaj, aż kasza wchłonie płyn. Dodaj buraki i liść laurowy. Stopniowo podlewaj bulionem.

Reklama

3.Gotuj, aż kasza będzie miękka na zewnątrz i nieco twarda w środku. Dodaj łyżkę masła, szczypior i dopraw.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag kaszy jaglanej, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 600 ml bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 7 dag startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.