Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (14:00)

    Perliczka pieczona z warzywami

Składniki dla 4 osób. Mięso: tusza perliczki lub kurczaka • cukinia • 30 dag owoców kumkwatu lub pomarańczy • 30 dag pomidorków • 50 dag ziemniaków • kilka łyżek masła • 2 pęczki natki pietruszki • 20 dag mrożonego szpinaku • pieprz • sól Marynata: 5 łyżek oleju • 1,5 łyżeczki majeranku • sok z połowy cytryny • pół łyżeczki tartego imbiru • łyżeczka trawy cytrynowej • 2 łyżeczki czerwonej papryki.

Reklama

1 Perliczkę lub kurczaka natrzyj zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i marynatą, odstaw na noc. Warzywa i owoce obierz, pokrój.

2 W naczyniu żaroodpornym ułóż drób, polej masłem, piecz w temp. 180°C 1,5 godziny, polewając tłuszczem. Szpinak uduś na maśle.

3 Na 5 minut przed końcem pieczenia ułóż w brytfance warzywa i owoce, a na drobiu szpinak. Gotowe danie posyp natką.

CZAS: około 2,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:marynata | as` | As | perliczki | z

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 2 piersi z kaczki, 40 dag mieszanki chińskiej mrożonej, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 mała papryczka chili, sok z 1/2 limonki, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.