Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:00)

    Pieczeń cielęca z winnymi jabłkami

Składniki: 1/2 pęczka tymianku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 5 dag orzechów laskowych, 8 dag masła, 5 dag bułki tartej, sól, pieprz, 30 dag szalotek, 6 małych jabłek, 1,2 kg cielęciny na pieczeń, 4 łyżeczki oleju, 50 ml cydru, 1 łyżka ciemnej zasmażki błyskawicznej

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut.

1. Tymianek i natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek i drobno je posiekać. Orzechy laskowe pokroić na małe kawałki, wymieszać je z ziołami, masłem i bułką tartą. Przyprawić solą i pieprzem.

2. Szalotki oczyścić, przekroić wzdłuż na pół. Jabłka umyć. Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, natrzeć solą i pieprzem ze wszystkich stron. W brytfance rozgrzać olej, zrumienić na nim cielęcinę. Po ok. 5 minutach smażenia dołożyć do mięsa szalotki i jabłka. Całość podlać cydrem. Na pieczeni rozłożyć masę ziołowo-orzechową, lekko ją docisnąć do mięsa.

3. Brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Piec 40 minut. Gotową pieczeń, szalotki oraz jabłka wyjąć z brytfanki, trzymać w cieple, żeby nie wystygły.

4. Sos z dna brytfanki przelać przez sitko do garnka. Zagęścić zasmażką błyskawiczną. Zagotować, ewentualnie przyprawić do smaku. Pieczeń podawać z jabłkami i szalotkami. Polać przygotowanym sosem.

Dobrej jakości cielęcina (od 2-3-miesięcznych sztuk karmionych mlekiem) ma bladoróżową barwę, kruchą i jędrną tkankę obrośniętą białym tłuszczykiem. Najlepsze gatunkowo części tuszy cielęcej to udziec, górka i nerkówka.

Porcja 650 kcal.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● 1,5 kg mostka cielęcego ● 30 dag mielonej cielęciny ● 5 dag wędzonego boczku ● 10 dag ozorka ● 5 dag szynki ● sól ● pieprz ● cebula ● smalec więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.