Reklama
  • Wtorek, 22 listopada 2016 (10:00)

    Pieczona gęś z jabłkami i kasztanami

Składniki na 10 porcji: ● sprawiona gęś (ok. 3 kg) ● puszka kasztanów jadalnych ● pół kg jabłek ● 10 dag migdałów ● pół pęczka majeranku ● 10 dag kremówki ● przyprawa ziołowa ● 2 łyżki zasmażki błyskawicznej ● sól ● pieprz.

❶ Gęś umyj, osusz, natrzyj wierzch i środek przyprawą ziołową, solą i pieprzem.

Reklama

❷ Z obranych jabłek wytnij gniazda nasienne, po czym pokrój je w drobną kosteczkę.

❹ Kasztany osącz z zalewy (możesz użyć również mrożonych – wtedy je rozmroź).

❺ Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę i zrumień na rozgrzanej suchej patelni.

❻ Umyty i osuszony majeranek posiekaj.

❼ Składniki farszu wymieszaj i napełnij nimi tuszkę.

❽ Zszyj ją nicią, po czym umieść w brytfannie i wstaw na ok. 3 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

❾ Podczas pieczenia podlewaj mięso tworzącym się pod nim sosem. Na koniec przecedź go, połącz ze śmietaną, odrobiną wody, soli oraz pieprzu i zasmażką. Podawaj z kapustą.

Czas przygotowania: 4 h. Ilość kalorii na 1 porcję: 350. Stopień trudności: trudne.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie gotowego puree ziemniaczanego, 10 dag chorizo (lub innej cienkiej suchej kiełbasy), 1 puszka kukurydzy z fasolą, 1/2 żółtej papryki, 1/2 pęczka natki pietruszki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.