Reklama
  • Czwartek, 2 marca (15:00)

    Pieczona gęsina z sosem żurawinowo-śliwkowym

Składniki : podwójna pierś z gęsi • 2 nogi z gęsi • szkl. czerwonego wytrawnego wina • oliwa. Marynata: 5 łyżek oliwy • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku • 2 łyżeczki suszonego majeranku, sól, pieprz . Sos: 250 g świeżej żurawiny • 400 g śliwek (najlepiej węgierek, mogą być mrożone) • 2,5 łyżki brązowego cukru • 2 gwiazdki anyżu • kawałek kory cynamonu (4 cm) • 1/2 łyżeczki tartego imbiru.

1 Składniki marynaty mieszam i nacieram nią mięso gęsie. Przykryte wstawiam do lodówki na kilka godzin.

2 Gęsinę obsmażam na oliwie, przekładam do brytfanki, podlewam winem, przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 60 min w 200°C. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 50 min w 180°C.

Reklama

3 Do rondla wkładam pokrojone śliwki, żurawinę i resztę składników sosu. Smażę na małym ogniu ok. 50 min, co jakiś czas mieszając.

Z sosu wyjmuję cynamon i anyż. Odkładam 2 łyżki „konfitury” do dekoracji pieczeni, a resztę miksuję. Pieczoną gęsinę podaję obłożoną przygotowanym sosem.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 70 min • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 2,90 zł • Przepis na 6 porcji

Anna Sikorska z Suwałk

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag ryżu do risotto, 8 sznycli z indyka (po 8–10 dag każdy), 8 łyżeczek bazyliowego pesto, 16 cieniutkich plasterków salami, 1 litr gorącego bulionu warzywnego lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.